Hör min vuvuzela!

Det gäller att ha tur med lottningen för att vinna VM. I senaste mästerskapet hade mitt guldtips Italien Australien och Ukraina i åttondel respektive kvart, medan flera av konkurrenterna fick lägga kraft på att slå ut varandra.


Argentina, England, Tyskland och Mexiko gör nu upp om en semifinalplats, där troligen Spanien eller Portugal väntar. På andra sidan slutspelsträdet slåss de mindre skrämmande Sydkorea, Uruguay, USA och Ghana om en semi. Holland och Brasilien möts nog i kvarten innan och vinnaren där bör därför ta sig till final. Vilka motståndarna blir är ju svårt att sia om, men känslan säger ändå Brasilien eller mitt kära Holland som bra kandidater till guldet. Ska exempelvis England vinna - jag tippade på dem innan VM - så kan de behöva slå Tyskland, Argentina, Spanien och slutligen Brasilien. En väg likvärdig den Frankrike tog till finalen senast men ändå väl otrolig.


När jag tidigare år skrivit om mästerskapen brukar jag nämna hur klubbfotbollen, särskilt då Champions League, alltid lämnar avtryck på kommande mästerskap. För två år sedan var Barcelonas rörliga fotboll den de flesta försökte spela, och då vann Spanien EM. I år har CL mest bestått av avvaktande, försiktiga matcher där inget lag vill förlora, taktiskt disponerat så helst nio spelare finns bakom bollen i försvar. Ska man hitta ett Inter bland landslagen så tycker jag att England och Brasilien ligger närmast.


Slutligen: tänk vilken grej om Maradona skulle vinna VM! Här har världen unisont kallat honom pajas, vi sitter och skrattar åt hans uttalanden och ler åt hur han gestikulerar på bänken. Han sitter på presskonferenserna och upprepat jämför Messi, "grabben", med sig själv. Samtidigt glömmer vi nog en grej - karln måste ju trots allt förstå vad han riskerar! Att vinna ett VM är fruktansvärt svårt. Han är redan Gud i hemlandet, påstås ha kyrkor som ber till honom. Så kommer han här, taktiskt till synes ganska okunning, och spelar ut kortet med just sin legendstatus för att ge spelarna tro på att det kan gå. Gör det inte det, och det tror jag inte att det gör, så kommer kyrkorna där hemma fyllas av tvivel. Skulle Argentina å andra sidan vinna guld, 24 år efter att Maradona själv fixade hem det tack vare bland annat Guds hand, blir han i Argentina en mänsklig Gud de nog tror kan flyga och har evigt liv. Jag tvivlar på att han ens vet vad zonspel är.


---


URUGUAY-SYDKOREA 2-1, lördag 26:e kl 16:00
Sköna Uruguay mot nästan lika sköna Sydkorea - trist att ett av dem ryker! Sydkoreanernas fart har imponerat men Uruguay känns mer komplett som lag, har defensivt nått upp till nästan samma höjder som den förväntat bra offensiven med Suarez och Forlan. Förmodligen en väldigt rolig match.

USA-GHANA 0-1
, lördag 26:e kl 20:30
Amerikanernas kämparglöd mot Afrikas hopp, varav de senare lär ha den sista rejäla bistormen med sig från läktarna. Och är det något lag som hanterar det bra så är det ju USA. Som lag tycker jag Ghana är klart bättre men saknar avslutare - men det gör USA också. Matchen känns därmed mer som en viljekamp där något fult mål avgör. Dramatiskt men kanske inte lika välspelad som andra åttondelar alltså. USA bär hemlandets soccer på sina axlar - Ghana bär hela Afrikas medverkan i sitt eget första VM. Svårt vilket som väger tyngst. Jag fegtippar på Ghana för att jag tycker det är det bättre laget rent spelmässigt.

TYSKLAND-ENGLAND 1-2 (efter förlängning), söndag 27:e kl 16:00
Häftigt slag som kan gå hur som helst. På pappret ser engelsmännen bättre ut och även om de inte imponerat är de svårslagna. I sina bästa stunder, som mot det skickliga Kroatien i kvalet, absolut guldkandidater. Största skillnaden lagen emellan är dock det mentala - tyskarna verkar ju sällan så lamslagna som England var i sina inledande matcher. Jag tror därför det mesta avgörs den första kvarten. Är England i förarsätet då, rakryggade och med tempo, så vinner de. Lyckas däremot tyskarna någon gång chocka så finns ju chansen att engelsmännen börjar darra igen. Som efter Greens tabbe, som när Rooney åkte ut under Svennis ledning, som när det blir straffar. Kanske med hjärtat, men jag tror krävande Capello i ett sådant läge är vad som tidigare saknats för England - hans vinnaregenskaper måste kunna smitta av sig. Och tyskarna behöver sin Bastian på mitten för att Özil ska kunna briljera. Det och en Klose i vanlig VM-form och Tyskland blir givetvis farliga.

ARGENTINA-MEXIKO 1-0, söndag 27:e kl 20:30
Repris av i mitt tycke förra VM:ets bästa match, och även denna gång i åttondel. Säkert tror de flesta att Argentina vinner enkelt. Att de kunde ha lekstuga inledningsvis beror dock också på motståndet, klart sämre än i många andra grupper. Dessutom saknar Argentina balans i laget, och Maradonas taktiska kunnande lär sättas på prov till slut. I kvalet såg det många gånger hemskt ut, trots alla stora namn, och har man sett någon av de matcherna så kan man inte låta bli att tvivla. Mot Mexiko bör det dock gå vägen. De är taktiskt skickliga, spelar riktigt kul fotboll och har flera sköna lirare - men mentalt brukar de vika ned sig en aning. Skulle tro att de vid matchstart har rätt taktiska upplägg och självförtroende för att vinna, men att det nån gång under matchen skiter sig för någon och påverkar övriga. En hård match hur som helst, med pytteliten skrällvarning. Argentina har bättre lag - Mexiko mer av ett lag. Skickligheten avgör denna gång.

HOLLAND-SLOVAKIEN 2-0, måndag 28:e kl 16:00 
Tycker Oranje gjort vad de behövt i gruppen, tagit full poäng utan att anstränga sig nämnvärt. Det finns absolut en växel till. Frågan är om de ens behöver använda sig av den i denna match heller - kaxigt så tror jag inte det. Med Robben på plan blir det dessutom ett helt annat anfallsspel, både tack vare hans flöde med boll men också som följd av all den uppmärksamhet han drar på sig. Mot Kamerun satt van Persie och knöt Robbens skor innan den senares avgörande inhopp - jag förstår varför. Slovakien är okej, såg till och med taktiskt riktigt bra ut mot Italien, men bör inte räcka till.

BRASILIEN-CHILE 3-1
, måndag 28:e kl 20:30
Chilenarna är tekniska, snabba, påhittiga - men för små. Dungas kompakta lag kommer vara varsamt mot de - och det är ju konstigt att skriva när det gäller Brasilien - mer publikfriande chilenarna och inte släppa till särskilt mycket. Chile skulle behöva en Suazo i toppform för att kunna hota tror jag - nu känns de för ineffektiva. Samtidigt är brassarna, förutom stenhårda i defensiven, vassa framåt med de tre så olika Robinho, Kaka och Fabiano. Vinst i bägge matcher i kvalet, sammanlagt 7-2, talar även det för Brasilien. Bielsa kommer nog försöka överraska med någonting annorlunda, som tyvärr misslyckas.

PARAGUAY-JAPAN 0-0 (Paraguay på straffar), tisdag 29:e kl 16:00
Alltid lika sköna Japan har vunnit många hjärtan - det har inte Paraguay. Bägge saknar udd i anfallen och lär spela försiktigt. Skulle tro att japanerna ändå för matchen men att Paraguay blir farliga i de lägen de får. Slutar de sumpa så vinner Japan - blir det en fysisk match kan det gå åt andra hållet. Jag tippar gnetvinst för tråk-Paraguay.

SPANIEN-PORTUGAL 2-1, tisdag 29:e kl 20:30
Ogillar bägge lagen, särskilt portugiserna, och hoppas på minst 22 gula kort plus några röda. Och skador. Kanske kan domaren komma på nåt sätt så bägge förlorar. Storebror Spanien känns hur som helst bättre, särskilt på pappret. Spanien kommer rulla runt medan portugiserna letar kontringslägen, och ska de vinna så är det nog ett måste att fixstjärnan ordnar det - övriga duger inte till mycket i offensiven. Ronaldo får förhoppningvis gråta istället. För Spaniens del tror jag det är dags att våga sätta Torres på bänken.

H U P  H O L L A N D  !