2007 stycken krångel

Ibland är det lite konstigt vilka stunder i livet som senare blir till de starkaste minnena. Ensamma par av sekunder då en ofta oväntad känsla av att livet är bra härligt övertar hela medvetandet och glöms sedan inte bort, blir än mer magiska med tiden. Jag tror att jag är en logisk och inte känslostyrd människa, men när de där välkomna små ögonblicken smäller till känner jag mig som ett lättpåverkat pucko. Hjärnan och känslorna säger emot varandra - för knappast är ju mitt liv så genomgående fantastiskt som det känns om jag tänker efter. Förmodligen är det bara fysiskt, kroppen som reagerar på något och förrädiskt får mig gladare än jag borde vara. Känslor är luriga typer, inte att lita på. Allt har en orsak.


De där ögonblicken är ju ändå vad som gör oss till de människor vi är. Även om vi kan ägna tio timmar av en dag åt en viss sak är det kanske vad vi gjorde i tio sekunder samma dag som om ett år fortfarande finns kvar i minnet. Möjligen var det inte det roligaste, mest spännande, lärorika eller logiskt sett mest minnesvärda - men av någon anledning får det stanna. Ungefär på samma sätt tror jag att människor minns film. Vanligtvis minns vi ju dock favoritstunderna.


Ett för mig oerhört starkt minne så här i nyårstid utspelade sig i början av februari. Nyss avstigen från bussen gick jag i det kalla mörkret de två minuterna till mitt jobb, lyssnade på nyupptäckta Workbench i hörlurarna, funderade mest på den flickvän som hade blivit mitt första ex och den film jag finputsade, äntligen på väg mot något acceptabelt. På jobbet skulle jag få besök av tjejen jag länge fantiserat och pratat om och köpte därför med lite mys från kiosken. Sekunden då jag tog beslutet att ta svängen till kiosken var den min hjärna frös som omslag till detta minne, idag det bäst beskrivande för vilket innehållsrikt 2007 jag haft. Tjejen blev den person jag spenderade mest tid med under hela året och några månader senare även min flickvän, jag har jobbat på en massa nya ställen sedan dess, fått klart min 'Absent' och gjort ny film med både exet och Workbench. Ett år med långt fler varaktiga ögonblick än någonsin, på gott och på ont - ibland riktigt förbannat ont. Överlag var 2006 ett utan tvekan bättre år.


image32

Personligen var höjdpunkterna en viss torsdag och en viss söndag. Med glädje minns jag spännande februari, känslan innan fotbollsträningen, förberedelserna med träning och solning inför 'Gå mot rött ljus'-inspelningen, intensiva 'Den sanna människan'-veckan, utelåsningen, avkopplande jobbnätter, tittande på nedladdade tv-serier - bäst var 'Arkiv X' och 'House' - innan sömn, Facebook-stormen, radiouppståndelsen, födelsedagsveckan, kvällar med gänget, alla kreativa äventyr. Juvelerna är ju dock kortare ögonblick, svårare att beskriva - och mina egna. Skratt, miner, örat, samtal, stämningsfulla stunder, Sonic-spelandet, lukten, sången, perfekta former.

Men mest kommer jag nog tyvärr minnas 2007 för alla kamper och krångel, egna och näras. Kärleksproblemen, strulet med polisen och de andra, allt utredande, att få den konstant bråkande datorn att funka, de ledsna och uppgivna stunderna. Kreativt hade jag hoppats på mer än vad jag tilläts men hann ändå med en del. Roligast var nog hemsidan, tvåa Kjellvander-inspelningen med gänget. 2008 känns riktigt lovande på så vis, för mer problem kan man ju knappast få. Mina projekt är jag förtjust i, jag längtar efter att få sätta igång med flera av de planerade grejorna för året, det är både OS och fotbolls-EM - mamma mia! - och den 1:a mars flyttar jag till en ny fin lägenhet. Bara att hålla tummarna för att Microsoft tillåter mig :)

Tomtens julkorv är inte halal

Tänkte ringa tomten idag, fråga om jag kunde få uppskov och sånt så jag slipper julafton. Skjuta upp ett tag i alla fall - varför just nu? Jag klipper ju film och har tråkigt för mig själv, har ingen lust för det här med jul. Det verkar dock väldigt mainstream och svårt att ta sig ur. Dessutom visade sig ju tomten vara kärring så henne lär man ju inte kunna lita på... hon är säkert inte halal nånstans, typ.

Under mitt livs första 25 år gjorde jag åtminstone uppror mot mobiler, var väl typ den enda jag själv visste om som inte var kontaktbar varenda sekund. Ett skönt liv, och ville man få tag i mig kunde man ju ringa hem. Eller maila, det var skönast.

Idag har jag haft mobil i prick ett år. Skickat och fått över 10.000 mess, spenderat 98 timmar och 22 minuter på dessa samtal med "du försvann där ett tag" och varit precis så kontaktbar som man ska vara. Vem tycker inte om att få samtal när man sover? Närå, det finns såklart en massa fördelar med mobil och jag tycker om min nye vän, absolut. Speciellt när jag får roliga mess, skriver dem, hör vem det är som ringer och ser en fin bild på min polare. Mer liv och ruljans. Men mamma mia så dyrt....

Här är en hattrick av andra små funderingar: 

1. Har för första gången på oerhört länge stött på en person jag tycker påminner väldigt mycket om mig själv. Lite obehagligt ju - här trodde jag att jag var unik! Han skämtar som jag, formulerar sig som jag, tycker om samma filmer som jag, verkar vara intresserad av samma saker, gjort samma saker och gör liknande saker. Jag tror inte jag vill lära känna honom bättre ;)

2. Jag är långt mycket sämre på att ge upp och glömma än jag vill vara, och det är skit. Människor är inte som dåliga fotbollsmatcher man klagar lite över och sen glömmer, verkligen försvinner ur ens liv. Jag bryr mig in i själen - så är det bara. Det vore enklare om det var tvärtom. Människor som haft en stor roll i mitt liv lever kvar för alltid.

3. Det är kul att köpa julklappar - och jag kommer inte bli smalare under julen. Rackarns! Det viktigaste är ju ändå att den är halal, sådeså.

God ny jul!